Behov for frivillige, og har du behov for hjelp?

Situasjonen rundt korona er på kort tid blitt svært dramatisk og ingen vet helt hvordan det kommer til å utvikle seg.

Nå er det lurt å forberede seg på en forverring av situasjonen, også kan vi være glad hvis det ikke blir behov for det vi planlegger for. 

Vi kan komme i en situasjon hvor kommunen ikke klarer å løse helt livsnødvendige oppgaver alene, og at frivillig bør trå til og hjelpe til. Og vi er allerede i en situasjon hvor folk som er i karantene/isolat kan trenge vår hjelp. 

Mange av dere har allerede tatt kontakt og sagt at dere kan hjelpe til ved behov og det er jeg glad for. 

Vi har tilbudt vår hjelp til kommunen, så nå venter vi på hvilke behov som dukker opp. 

Utviklingen har gått så raskt, så det har vært vanskelig å henge med. Jeg ønsker å lage en oversikt over alle som kan stille opp nå, så jeg er klar hvis henvendelser kommer.

Helsedirektoratet har oppfordret kommuner til å samarbeide med frivillige organisasjoner i et brev de sendte ut 11.mars:

De foreslår følgende: 

Til personer i hjemmeisolasjon eller hjemmekarantene: 

-Innkjøp/distribusjon av mat
-Innkjøp/distribusjon av legemidler
--Transport av varer og personell
-Psykososial oppfølging ved f.eks. jevnlig telefonisk kontakt eller via relevante sosiale medier.
-Ledsage til nødvendig helsehjelp, for eksempel ledsage eldre til fastlege ved behov .
- Informasjonsspredning til spesielle grupper som f.eks. innvandrere og eldre.
-Barnepass til f.eks foreldre som er helsepersonell

Dette gir oss noen ideer om hva vi kan bidra med. 

Det er særlig viktig at de frivillige  ikke bryter smittebarrierer ved karantene/isolering

Helsedirektoratet har nå utarbeidet rettningslinjer for frivillige organisasajoner som bistar med utlevering av nødvendige husholdningsartikler.  Der står det: 

Oppgaver som ikke skal utføres av frivillige: Å kaste søppel, annet avfall, pant og esker hos personer i hjemmeisolering eller karantene. 

Dersom noen har problemer med søppel/avfallshåndtering, skal frivillige formidle dette til kommunen. Frivillige skal ikke motta penger eller ta imot retur av noe slag. Frivillige skal ikke vurdere helsetilstand eller gi helsefaglige råd, spørsmål skal rettes til fastlege/legevakt.

En del av dere tilhører risikogruppen og vi ønsker ikke at dere skal ta noen risiko. Alle må tenke på å ta vare på seg selv, men mange kan også bidra. Og noen av dere kan komme i behov for hjelp, så ikke nøl med å ta kontakt hvis det skjer!

Basert på opplysninger fra utbruddet i Kina ser det ut til at følgende grupper har høyere risiko for alvorlig forløp av covid-19:

  • Eldre personer (>65 år)

  • Personer med underliggende kronisk sykdom som hjerte-karsykdom (kardiovaskulær sykdom), diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk (hypertensjon)

  • Personer som røyker har muligens også en høyere risiko for alvorlig forløp av koronavirus-sykdommen

Helt praktisk så har vi fått på plass rutiner for handling for folk i karantene hvor frivilligsentralen kan fakturere de som det blir handlet for, slik at frivillige ikke trenger å ha noe kontakt med de i karantene, ved at de ikke mottar penger, og kan sette varer utenfor døren. Mer info blir gitt til frivillige som skal handle.

Ikke alle trenger hjelp til dette. Mange kan benytte kolonial.no og bestille selv, og mange butikker kjører ut varer til folk. Så vi vil prioritere å hjelpe de som virkelig trenger det. 

Alle 5 frivilligsentraler i Indre Østfold er innstilt på å rekruttere og koordinere frivillige og hjelpe til med det de kan i denne situasjonen. Vi har også et ansvar for å kunne koordinere mellom alle lag og foreninger. 

Det er veldig fint hvis dere kan videresende denne e-posten til alle som kan være aktuelle, og jeg inviterer lederne av alle lag og foreninger til et tett samarbeid i denne situasjonen. Hvis vi samler alle krefter blir vi sterkere! 

Daglig leder har hjemmekontor og er å nå på tlf 940 81 023 og e-post: post@trogstad.frivilligsentral.no

2024 © Trøgstad Frivilligsentral