Verdensdagen for psykisk helse

Verdensdagen for psykisk helse er en nasjonal befolkningskampanje om psykisk folkehelse som markeres fra uke 39-42 hvert år. Målet er å øke åpenhet, kunnskap og forståelse om psykisk helse, og mobilisere til tiltak og engsasjement over hele landet.

Aldersgruppe: For alle

På frivilligsentralen vil vi markere verdensdagen for pyskisk helse  i hele uke 41. På Treffstedet vårt,  Møteplassen i Båstad og på språkkafé vil vi ha fokus på årets tema som er: Vi trenger en plass å høre til. #lagplass. Vi deltar også på ungdomsskolens markering. 

Her er litt informasjon hentet fra verdensdagen.no

Hver femte person i Norge har få eller ingen å vende seg til når de har det vanskelig, og det er flere som er ensomme nå enn før pandemien. For sårbare og marginaliserte grupper, er utenforskapet enda større. Forskning viser at det å gjøre noe meningsfullt sammen med andre er viktig for å motvirke ensomhet, utenforskap og psykiske belastninger, spesielt i urolige tider.

Vi trenger å høre til

I år oppfordrer vi til markeringer som lager plass til et større mangfold mennesker.

Å føle tilhørighet er et grunnleggende behov. Det er følelsen av å være en ønsket del av et fellesskap hvor du blir respektert, sett og forstått som den du er. Å omgi oss med mennesker som tåler følelsene våre, virker beskyttende mot langvarig stress og angst. Det kan også redusere risikoen for følelsesflukt gjennom for eksempel rus eller isolasjon. Flere studier peker også på at tilhørighet på arbeidsplassen har mer å si for trivselen enn både lønn og anerkjennelse.

Det kan være utfordrende å kjenne på tilhørighet i et samfunn hvor vi må presse oss gjennom et stadig mindre nåløye for å passe inn. Sosial angst er den vanligste formen for angstlidelser i Norge og det antas at rundt 1 av 10 vil oppleve perioder med dette i løpet av livet. Det kjennetegnes av alvorlig bekymring og uro for å bli vurdert og dømt av andre.

Skammen over å ikke være som «alle andre» kan gjøre at vi trekker oss enda lenger unna det som kan hjelpe oss.

 

2024 © Trøgstad Frivilligsentral